Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: MEMA241

Lezing Drieluik Toerisme

Lezing Drieluik Toerisme
Cursuscode: MEMA241

(i.s.m. Bibliotheek Hoogeveen)

Toerisme Algemeen
Steden als Venetië, Barcelona en sinds kort ons eigen Amsterdam worden de laatste jaren overspoeld door toeristen - zelfs zo veel, dat de term 'overtoerisme' in opkomst is. Daarnaast is er ook steeds meer aandacht voor andere negatieve kanten van toerisme, zoals 'vliegschaamte en 'weeshuistoerisme'. Mogen we nog wel genieten van reizen, hoe groot zijn de problemen nu echt, en wat kunnen we eraan doen?

Muziektoerisme
Bussen toeristen bezoeken Penny Lane, Leipzig verkoopt zichzelf als stad van Bach - toeristen verkennen steden via hun favoriete muziek, maar hoe kan het dat iets onzichtbaars als muziek leidt tot toerisme? Door middel van verhalen en onderzoek naar muziekreizen in Europa wordt duidelijk hoe muziektoerisme zowel praktische als fundamentele vragen opwerpt over de rol van muziek en reizen in onze cultuur.

Detroit en muziek
Wat hebben techno, Kid Rock, Aretha Franklin, Madonna, Marvin Gaye, Alice Cooper, The Jackson Five, Aaliyah, Eminem, Joni Mitchell, Motown en The White Stripes gemeen? Ze hebben allemaal een band met Detroit. Hoe kan één stad zoveel muziek voortbrengen, en welke rol speelt muziek in de huidige wederopstanding van deze beruchte stad?

Deze drie lezingen kunnen ook apart van elkaar worden bezocht:
Lezing Toerisme - Toerisme Algemeen
Lezing Toerisme - Muziektoerisme
Lezing Toerisme - Detroit en muziek

Donderdag 11 maart 2021
3 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 24,00
Mw. dr. S.L. (Leonieke) Bolderman

U dient zich vooraf in te schrijven i.v.m. de corona maatregelen!
Bij deze lezing kunt u voor meerdere personen tegelijk inschrijven door tijdens de inschrijving in de "Bestellijst" het "Aantal" te verhogen.

19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Hoogeveen (klik hier voor de adresgegevens)
dr. S.L. (Leonieke) Bolderman
dr. S.L. (Leonieke) Bolderman
Leonieke Bolderman is universitair docent Culturele Geografie en Toerisme aan de Faculteit Ruimtelijke Wetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen. Na een research master Arts, Media and Literary Studies (Rijksuniversiteit Groningen, 2009) werkte ze enige jaren als persmedewerker voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest. In 2013 keerde ze terug naar de wetenschap om onderzoek te doen naar muziektoerisme, resulterend in een proefschrift dat ze in 2018 verdedigde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dit proefschrift is in februari 2020 verschenen bij uitgeverij Routledge, getiteld Contemporary Music Tourism. A Theory of Musical Topophilia. Van 2017 tot 2020 woonde ze parttime in Detroit (USA) om te onderzoeken welke rol muzikaal erfgoed en toerisme kunnen spelen in stedelijke ontwikkeling.