Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: MEMA221

Lezing Berlijn, barometer van de koude oorlog

Lezing Berlijn, barometer van de koude oorlog
Cursuscode: MEMA221

(i.s.m. Bibliotheek Hoogeveen)

Nadat Duitsland in 1945 definitief verslagen is wordt het land in vier zones verdeeld tussen de geallieerden. Ook de hoofdstad Berlijn treft dit lot. Men wil Berlijn wel als een eenheid laten voortbestaan. Dit blijkt een onhaalbaar doel te zijn. De spanningen tussen communisme en kapitalisme nemen steeds verder toe. De eerste grote confrontatie vindt plaats in 1948: de blokkade van West-Berlijn. Een luchtbrug vanuit het westen brengt uitkomst. Iets van eenheid blijft bestaan tot de bouw van de Muur in 1961. Miljoenen DDR-burgers vluchten naar het westen. De wereld balanceert meermaals op de rand van een wereldoorlog. Langzaam went de wereld aan deze situatie, tot de onvrede in de DDR te groot wordt. Een vreedzame revolutie maakt een eind aan de DDR en daarmee valt ook de Muur. Zonder medewerking van de Russen was dit niet mogelijk geweest.

Oktober 2020 is de maand van de geschiedenis. Deze lezing past daar helemaal bij!

Donderdag 29 oktober 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 9,00
Dhr. drs. K. (Klaas) Hoogenboezem

U dient zich vooraf in te schrijven i.v.m. de corona maatregelen!
Bij deze lezing kunt u voor meerdere personen tegelijk inschrijven door tijdens de inschrijving in de "Bestellijst" het "Aantal" te verhogen.

19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Hoogeveen (klik hier voor de adresgegevens)
drs. K. (Klaas) Hoogenboezem
drs. K. (Klaas) Hoogenboezem
Drs. Klaas Hoogenboezem (1940) was tot 2005 docent geschiedenis en aardrijkskunde aan het Hondsrugcollege in Emmen. Hij geeft lezingen en cursussen voor Volksuniversiteiten, Bibliotheken en verenigingen. Daarnaast organiseert hij studiedagen en excursies in het in het Nederlands-Duitse grensgebied.