Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: MEMA223

Cursus Van Limes tot Linies

Cursus Van Limes tot Linies
Cursuscode: MEMA223

Op vele manieren heeft Nederland zich verzet tegen aanvallen van vijanden. De Romeinen geven met hun grensversterkingen, de Limes, langs de rivieren al het voorbeeld hoe het water kan worden gebruikt als verdediging tegen vijandige invallen. Via versterkte kastelen in de middeleeuwen komen we dan uit bij ommuurde steden die in tijden van oorlog ook bedreigde plattelanders toevlucht bieden. In de 80-jarige oorlog ziet men in dat een ommuurde stad alleen niet voldoende is. Een stevige barrière zou wel ontstaan als de steden beschermd worden door een linie van forten en schansen. Ook water kan een belangrijke rol spelen. Geleidelijk ontstaat een goed werkende waterlinie met daarachter op kwetsbare punten forten en schansen. Deze brede strook van te inunderen (onder water zetten) gebied noemt men de Oude Hollandse Waterlinie. Na de Franse bezetting wordt deze linie verder geperfectioneerd, zodat men de inundaties ook gecontroleerd kan regelen. Men spreekt dan van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Deze heeft bestaan tot 1940.
De Grebbelinie wordt bekend door de slag om de Grebbeberg bij Rhenen in 1940. Door een opeenstapeling van ruzies in de legertop en de politiek heeft deze linie niet de kans gekregen om de vijandige opmars te stuiten.
Tijdens de bezetting bouwen de Duitsers langs de kust hun Atlantik Wall. Vaak moeten de bewoners van dit gebied wijken voor deze bunkers.
De laatste linie in Nederland is de IJssellinie. Bij deze rivier denkt men in de koude oorlog de Russen te kunnen blokkeren. Zo zouden ze dan niet via Nederland door kunnen stoten tot de kust en daarna in de richting van Frankrijk en Engeland.

Prijs is incl. koffie/thee

 

Woensdag 22 februari 2023
6 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 108,00
Dhr. K. (Klaas) Hoogenboezem
13:30 - 15:30
Locatie: Odd Fellow Huis (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
K. (Klaas) Hoogenboezem
K. (Klaas) Hoogenboezem
Drs. Klaas Hoogenboezem (1940) was tot 2005 docent geschiedenis en aardrijkskunde aan het Hondsrugcollege in Emmen. Hij geeft lezingen en cursussen voor Volksuniversiteiten, Bibliotheken en verenigingen. Daarnaast organiseert hij studiedagen en excursies in het in het Nederlands-Duitse grensgebied.