Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: MEMA221

Cursus Roemenië

Cursus Roemenië
Cursuscode: MEMA221

Land met een bewogen geschiedenis en een boeiende cultuur

De laatste jaren neemt de belangstelling voor Oost-Europa weer toe.
Het verdwijnen van het ijzeren gordijn en de val van het communisme hebben grote geopolitieke veranderingen veroorzaakt. In deze nieuwe Europese verhoudingen neemt Roemenië een bijzondere plaats in. Moeizaam ontwikkelde zich het democratische proces van een land met grote tegenstellingen en ongekende mogelijkheden. Minder bekend is de boeiende geschiedenis van dit interessante land dat zich eeuwenland staande hield temidden van talloze invasies en overheersing door vreemde mogendheden. De Roemeense identiteit bleef bewaard en - heel opmerkelijk - delfde niet het onderspit. In de loop der historie ontwikkelde zich in de 19de eeuw een nationale staat onder een krachtige vorst. In de 20ste eeuw waren er hoogtepunten en dieptepunten (o.a. tijdens de Tweede Wereldoorlog en onder Ceausescu). In de 21ste eeuw staat het land weer voor nieuwe uitdagingen.
In vijf bijeenkomsten hopen we in grote lijnen de boeiende geschiedenis en cultuur van dit interessante land te bespreken.

De opbouw is als volgt:
1. Het ontstaan van Roemenië: van de vroegste vondsten naar de gewelddadige middeleeuwen (Dracula)
2. Speelbal van de grote mogendheden
3. Opkomst en consolidatie van het moderen Roemenië (Het koninkrijk)
4. Roemenië vóór en tijdens de Tweede Wereldoorlog
5. Van de communistisch periode (Gheorghe Gheorghiu Dej en Ceausescu) op weg naar een moderne Europese natie

Prijs is incl. koffie/thee

Woensdag 5 oktober 2022
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 13:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 90,00
Dhr. Drs. C.A. (Cornelis) Admiraal
13:30 - 15:30
Locatie: Odd Fellow Huis (klik hier voor de adresgegevens)
Drs. C.A. (Cornelis) Admiraal
Drs. C.A. (Cornelis) Admiraal
Drs. C. A. (Kees) Admiraal is historicus en was als docent geschiedenis jarenlang bij het voortgezet –en hoger beroepsonderwijs werkzaam. Hij publiceerde een aantal historische artikelen en schreef een historische roman over Curaçao tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 2017 startte hij een historisch onderzoek over de geschiedenis van het moderne Roemenië, m.n. de dictatuur van Ceausescu. Hij bezocht een aantal malen Roemenië en stelde in 2016 een foto-expositie samen over dat land.