Lezing Drieluik Wolfgang Amadeus Mozart

(i.s.m. Scala)

Klavierwerken
Het wonderkind Mozart componeerde reeds vanaf zijn vijfde een reeks charmante klavierstukken. Het klavier, het klavecimbel én de piano zouden later een centrale plaats in zijn werk blijven behouden.
Beroemd is zijn Alla Turca uit de pianosonate in A, heel bijzonder is zijn Rondo in a-klein, en ook zijn Fantasieën en Variatiewerken zijn pareltjes.
Gerard van der Laan speelt de te behandelen werken zélf voor op de prachtige vleugel in de Toonzaal van Scala.

Symfonieën
De 41 symfonieën van Mozart zijn ongeëvenaard in de stijl van zijn tijd. Alle mogelijke stemmingen worden verklankt in deze schitterende orkestwerken. Elegant, romantisch, helder en van een grote schoonheid, toegankelijk en toch zijn deze composities van een grote diepe emotie bezield.
De weg naar zijn grootse twee laatste symfonieën wordt belicht in deze lezing.

Soloconcerten
Zeer geroemd zijn altijd de soloconcerten van Mozart. Soloconcert in de betekenis van één solo-instrument tegenover het symfonieorkest. Mozart schreef 27 pianoconcerten die een belangrijke plaats in zijn oeuvre innemen, vijf vioolconcerten, vier hoornconcerten, drie fluitconcerten, één hoboconcert, één fagotconcert en niet te vergeten het beroemde klarinetconcert. Een mooie bloemlezing uit deze soloconcerten krijgt u tijdens deze lezing te horen en te zien in uitvoeringen van eminente musici.

Deze drie lezingen kunnen ook apart van elkaar worden bezocht:
Lezing Wolfgang Amadeus Mozart - Klavierwerken
Lezing Wolfgang Amadeus Mozart - Symfonieën
Lezing Wolfgang Amadeus Mozart - Soloconcerten

Donderdag 19 oktober 2017
3 lezingen van 2 uur , om de 3 weken aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Docent: Dhr. G.J. (Gerard) van der Laan