Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: MEMA231

Lezing Het eerste plaatje van de schaduw van een superzwaar zwart gat

Lezing Het eerste plaatje van de schaduw van een superzwaar zwart gat
Cursuscode: MEMA231

(i.s.m. Bibliotheek Hoogeveen)

Het is voorjaar 2019 en in dat voorjaar gebeurt er iets wat tot veel publiciteit leidt: het eerste plaatje van een Super Zwaar Zwart Gat in M87 komt tot stand. Een bijzondere gebeurtenis die bij veel mensen allerlei vragen oproept. Misschien ook bij u. Hoe is dit allemaal mogelijk geworden?

Tijdens deze lezing krijgt u uitleg over de oorsprong van de radiostraling die in kaart werd gebracht. Ook hoort u hoe dit bijzondere resultaat werd bereikt door gevoelige telescopen over de hele wereld te laten samenwerken.

Dinsdag 12 oktober 2021
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 10,00
Dhr. H.J. (Huib ) Langevelde

U dient zich vooraf in te schrijven i.v.m. de corona maatregelen!
Bij deze lezing kunt u voor meerdere personen tegelijk inschrijven door tijdens de inschrijving in de "Bestellijst" het "Aantal" te verhogen.


Prijs is inclusief koffie/thee

19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Hoogeveen (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
H.J. (Huib ) Langevelde
H.J. (Huib ) Langevelde
Huib Jan van Langevelde is werkzaam bij JIVE (Joint Institute for VLBI ERIC), een Europese organisatie voor radiosterrenkunde, gevestigd bij ASTRON in Dwingeloo. JIVE ondersteunt het Europese VLBI Netwerk, waarin radiotelescopen uit de hele wereld samenwerken om sterrenkundigen in staat te stellen om hele precieze plaatjes te maken van radiobronnen in het heelal. Hij studeerde sterrenkunde in Leiden en werkte een aantal jaren in de Verenigde Staten voordat hij in Drenthe aan de slag ging. Bij JIVE was hij van 2007 tot 2017 directeur. Inmiddels is hij ook hoogleraar in Leiden en specialiseert zich in het maken van heel precieze metingen van bijzondere radiobronnen. Hij is nauw betrokken bij het internationale samenwerkingsverband dat de eerste beelden van de schaduw van een Zwart Gat publiceerde.