Cursus Meer genieten van Literatuur

In deze cursus bespreken we vijf romans van zowel Nederlandse als buitenlandse auteurs. Het zijn recent verschenen werken met veelal actuele thematiek en een enkele klassieker. Dit seizoen bespreken we:

1. Veranderen: methode van Edouard Louis
Hij is een van de boeiendste auteurs in de Franstalige literatuur van nu. In deze roman vertelt hij zijn eigen verhaal, zijn odyssee, op nietsontziende wijze. Jarenlang heeft hij een alomvattende wens: hij wil ontsnappen aan zijn verstikkende, achtergestelde jeugd in een verarmd, troosteloos dorp in Noord-Frankrijk. Hoe kan hij revanche nemen … een indringend verhaal over een zoektocht naar identiteit.

2. Zuurstofschuld van Toine Hermans
Prachtig geschreven verhaal, waarmee hij in 2022 de Nederlandse Boekhandelsprijs heeft gewonnen. Het adembenemende avontuur van twee klimvrienden, die hun dromen denken na te jagen in de Alpen en de Himalaya, maar in de ijle lucht gelden andere wetten. Een roman over vrijheid en vriendschap en de gevolgen van radicale keuzes. Wat de bergen met mensen doen en ... de mens met de bergen …

3. Madame Bovary van Gustave Flaubert
Een klassieker. Tegen het decor van verpletterende verveling tekent Flaubert het leven van een jonge vrouw, Emma. Zij gaat kapot aan haar illusies. Een verhaal van alle tijden, maar in de 19de eeuw leidde de publicatie tot een roemrucht proces wegens het in strijd zijn met de goede zeden. Emma wilde alles uit het leven halen, maar was het dat waard?

4. Lot van Zeruja Shalev
Zeruja Shalev is een van de opvallendste schrijfsters in Israel. Een ontmoeting tussen twee vrouwen gooit hun leven op onverwachte wijze overhoop. De oudste van hen heeft in de ondergrondse beweging gevochten voor de onafhankelijkheid van Israël. Onthulling van het verleden werpt een grote schaduw over de toekomst en confronteert de hoofdpersonen met veel vragen. Grote thema’s: het lot, controle, verantwoordelijkheid, familiebanden illusies en liefde.

5. Wormmaan van Marieken Heitman
Bekroond met de Librisprijs 2022! Hoofdpersoon Elke is zaadveredelaar. Ze vertrekt naar een Waddeneiland op zoek naar de oerversie van de erwt. Maar bovenal is er sprake van een zoektocht naar haar eigen oervorm.” Een uitdagende en onconventionele roman, die zowel actueel als tijdloos is.” (juryrapport)

Na een introductie over de laatste ontwikkelingen in de literatuur bespreken we vorm en inhoud van bovenstaande romans. Zo gaan we anders kijken naar literaire werken en de rol van de auteur en kunnen we actuele en universele thema's herkennen.

De romans dient u zelf aan te schaffen of tijdig bij de bibliotheek te lenen. De cursus is gepland om de drie weken, zodat u voldoende tijd hebt om de werken te lezen.

Aantal deelnemers: max. 12

Donderdag 6 oktober 2022
5 lessen van 2,5 uur , elke 3 weken aanvangstijd 9:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Mw. E (Eveline) van Gulik-Verkerk
Locatie: Bibliotheek Hoogeveen literatuur (klik hier voor de adresgegevens)
E (Eveline) van Gulik-Verkerk
Na mijn studie Nederlands was ik met veel enthousiasme werkzaam in het voortgezet onderwijs onder meer als docent en teamleider aan het Alfacollege. Ook ben ik al weer jaren verbonden aan de Volksuniversiteit. Taal en literatuur zijn mijn passie en die wil ik graag delen met mijn cursisten. Het inzicht krijgen en herkennen van kenmerken van de hedendaagse literatuur in de te behandelen romans , en leesplezier gaan in mijn cursus hand in hand. Het is steeds een feest om met gemotiveerde volwassenen van gedachten te wisselen over boeiende actuele en universele thema’s in het werk van Nederlandse en buitenlandse auteurs.