Cursuscode: KUNS110

Cursus Meer genieten van Literatuur

Cursus Meer genieten van Literatuur
Cursuscode: KUNS110

In deze cyclus bespreken we werken van zowel Nederlandse alsbuitenlandse auteurs.
Dit seizoen zijn dat:

- De greppel van Herman Koch
Deze nieuwe roman van Herman Koch (schrijver van het boekenweekgeschenk 2017 en de bestseller 'Het Diner') laat zien hoe een  ogenschijnlijk stabiele en geliefde burgemeester van een grote stad in korte tijd steeds verder verstrikt lijkt te raken in eigen angsten en vermoedens. Macht, machtsmisbruik en jaloezie spelen een grote rol. Spannend, trefzeker en beeldend geschreven.

- De verrader van Paul Beatty
Met deze opmerkelijke roman sleepte de auteur in 2016 als eerste Amerikaan de prestigieuze 'Man Bookerprize' in de wacht. Het Amerika van de 21ste eeuw wordt in zijn roman subtiel en soms hilarisch blootgelegd. Het is het fictieve verhaal van de jonge Afro-Amerikaan, wiens vader wordt doodgestoken na een woordenwisseling met een agent. De jonge hoofdpersoon krijgt een briljant idee om het onrecht recht te zetten. Onlangs was Beatty een van de gasten bij de DWDD-special 'Hier is Van Dis', die zijn boek introduceerde als één van de belangwekkendste van deze tijd.

- Het tumult van de tijd van Julian Barnes
Een fictieve biografie van de bekende Engelse auteur over de Russische componist Sjostakovitsj. Het had weinig gescheeld of die was ten prooi gevallen aan Stalins willekeur. Alleen door compromissen aan te gaan kon hij overleven en doorgaan met het maken van muziek. Maar tegen welke innerlijke prijs? Hoe verhouden zich macht en kunst in een totalitaire staat? Een onthullende roman!

- Het smelt van Lize Spit
Deze jonge Vlaamse schrijfster stond met haar trefzekere debuut al meteen op de shortlist voor de Librisprijs 2017. Een strop, een ijsblok en de schaduw van een allesbehalve rimpelloos verleden achtervolgen de jonge hoofdpersoon Eva. Zij keert terug naar haar Vlaamse geboortedorp en schaamt zich voor haar bestaan. Maar wat heeft er in het verleden plaatsgevonden? Een psychologische roman, waarvan de hoofdstukken worden geprezen als 'kleine miniatuurtjes'.

- Poëzie met o.a. gedichten van Wislawa Szymborska
Deze 'grande dame' van de Poolse poëzie werd in 1996 bekroond met de Nobelprijs voor de literatuur. Zij schrijft toegankelijke en aangrijpende gedichten over herkenbare situaties uit het dagelijks bestaan. Het toeval heeft een centrale plaats in haar levensbeschouwing. In haar poëzie wordt haar raken aan de grenzen van het denken en haar aandacht voor het geringe zichtbaar.

Na een introductie over de kenmerken van de (post)moderne literatuur bespreken we vorm en inhoud van bovenstaande werken. Zo leren we anders kijken naar de besproken literatuur en de rol van de auteur en kunnen we actuele en universele thema's herkennen.

De boeken dient u zelf aan te schaffen of tijdig bij de bibliotheek te lenen. De te behandelen gedichten van Wislawa Szymborska worden door de docent voor u gekopieerd. De cursus is gepland om de drie weken, zodat er voldoende tijd is om de werken te lezen.

Donderdag 12 oktober 2017
5 lessen van 2 uur , om de 3 weken aanvangstijd 09:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 65,00
Mw. E (Eveline) van Gulik-Verkerk
09:30 - 11:30
Locatie: Bibliotheek Hoogeveen (klik hier voor de adres gegevens)
E (Eveline) van Gulik-Verkerk
E (Eveline) van Gulik-Verkerk