Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KUNS121

Cursus Meer genieten van Literatuur

Cursus Meer genieten van Literatuur
Cursuscode: KUNS121

In deze cursus bespreken we vijf romans van zowel Nederlandse als buitenlandse auteurs. Het zijn recent verschenen werken met veelal actuele thematiek en een enkele klassieker. Dit seizoen bespreken we:

1. Zwarte schuur van Oek de Jong
De schilder Marius Coppoolse staat op het toppunt van zijn roem met een overzichtstentoonstelling in het Stedelijk Museum te Amsterdam, als de bron van zijn werk in een tijdschrift  wordt blootgelegd. Deze roman is het verhaal van een leven met een trauma en de verwerking ervan ,door de schrijver in zintuiglijke zinnen verwoord (Genomineerd voor de Librisprijs 2020).

2. De onbevlekte van Erwin Mortier
Deze Vlaamse auteur staat bekend om zijn verfijnde, suggestieve stijl.  In trefzekere beelden  wordt in deze roman beschreven hoe de hoofdpersoon terugkeert naar huis in een laatste poging het verzwegen verleden te doorbreken. Een roman over wat de familieband is-iets tussen beschuttend en beschadigend- maar die je nooit kunt afzweren.

3. De pest van Albert Camus
De klassieke epidemieroman uit 1947, die in deze coronatijd  weer als actueel kan worden gezien. De Algerijnse stad Oran wordt getroffen door een pest epidemie…. Een meeslepend verhaal over moed en vastberadenheid en de broosheid van het menselijk bestaan.

4. Leugenaar van Ayelet Gundar-Goshen
Een meesterlijke roman van deze Israëlische schrijfster en journaliste. Een 17-jarig meisje legt een valse verklaring af  met onvermoede gevolgen. Deze thrillerachtige, meeslepende roman laat ons achter met nieuwe vragen over waarheid en leugen.

5. Sakura van Naoko Abe
(hoe een Engelsman de Japanse kersenbloesem redde)
De geschiedenis van de kersenbloesem is onverbrekelijk verbonden met de geschiedenis van Japan en die  speelt dan ook een hoofdrol in deze roman over het Japan van vroeger en nu. Tevens is de roman de biografie van een excentrieke Britse botanicus, die in de ban is geraakt van deze bijzondere sierkers.

Na een introductie over de laatste ontwikkelingen in de literatuur bespreken we vorm en inhoud van bovenstaande romans. Zo leren we anders kijken naar literaire werken en de rol van de auteur en kunnen we actuele en universele thema's herkennen.

De romans dient u zelf aan te schaffen of tijdig bij de bibliotheek te lenen. De cursus is gepland om de drie weken, zodat u voldoende tijd hebt om de werken te lezen.

Aantal deelnemers: max. 12

Donderdag 1 oktober 2020
5 lessen van 2 uur aanvangstijd 09:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 77,00 plus € 6,00 materiaalkosten te betalen tijdens de eerste les.
Mw. E (Eveline) van Gulik-Verkerk
09:30 - 11:30
Locatie: Bibliotheek Hoogeveen (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving geopend >
E (Eveline) van Gulik-Verkerk
E (Eveline) van Gulik-Verkerk