Cursuscode: LEZI630

Vier lezingen bij actuele Kunsttentoonstellingen

Vier lezingen bij actuele Kunsttentoonstellingen
Cursuscode: LEZI630

(i.s.m. Bibliotheek Hoogeveen)

Rembrandt en andere Hollandse meesters uit St. Petersburg zijn voor een tijdje in Nederland, in de Hermitage te Amsterdam om precies te zijn. Hun werken waaronder de prachtige “Flora” van Rembrandt, en werken van Frans Hals, Gerard Dou, Paulus Potter en Pieter Lastman zijn daar vanaf 7 oktober te zien.
Was u van plan er heen te gaan en wilt u dit nog beter voorbereid doen? Of wilt u gewoon meer weten over actuele tentoonstellingen in onze musea? Dan is onze nieuwe lezingenserie (een vierluik in samenwerking met de Hoogeveense bibliotheek) over actuele tentoonstellingen misschien precies iets voor u. De serie opent met een lezing over de tentoonstelling in Amsterdam. Op dinsdagavond 17 oktober a.s., 19.30 uur, zal Renske Bakker, kunstdocente en kunstcritica, u alvast wat meer vertrouwd maken met de werken van de daar tentoongestelde Hollandse meesters.

Hermitage Amsterdam: Hollandse Meesters uit de Hermitage (7 oktober 2017 – 27 mei 2018)
Er is lang naar uitgekeken, in oktober is het dan zover: voor het eerst in haar bestaan haalt de Hermitage Amsterdam vele Hollandse Meesters uit de beroemde collectie in St.-Petersburg naar Nederland.

Kröller-Müller Museum Otterlo: De Mecenas en de Verversbaas (7 nov 2017 - 2 apr 2018)
Het Kröller-Müller is met topwerken van onder anderen Piet Mondriaan, Theo van Doesburg, Bart van der Leck en Gerrit Rietveld een van de schatkamers van De Stijl. De basis hiervoor werd gelegd door Helene Kröller-Müller. Met Van der Leck sloot zij zelfs voor meerdere jaren een overeenkomst die haar recht gaf op eerste koop van zijn werk.
Dit leidde tot een imposante verzameling Van der Lecks: 42 schilderijen en zo’n 400 tekeningen.

Groninger Museum: De Romantiek in het Noorden, van Friedrich tot Turner (9 dec. 2017 - 6 mei 2018)
De Romantiek in het Noorden is de eerste grensoverschrijdende overzichtstentoonstelling van landschapschilderkunst uit Noord- Europa. De tentoonstelling toont werken uit Nederland, Duitsland, Scandinavië en Groot-Brittannië, van J.M.W. Turner tot Caspar David Friedrich.
Thema’s als reizen, de kracht van de natuur en het spirituele staan centraal.

Fries Museum Leeuwarden: M.C. Escher, kunstenaar, reiziger, rekenaar, tovenaar (28 april - 28 okt. 2018)
In de tentoonstelling volg je Escher bij zijn fysieke en mentale reizen. Aan de hand van meer dan vijftig vroege en late originele prenten volg je zijn individuele ontwikkeling. We tonen de invloed van zijn reizen en verblijven in onder meer Spanje en Italië op zijn kunstenaarschap.
Je leert Escher persoonlijk kennen en loopt in zijn voetstappen.

Deze vier lezingen kunnen ook apart van elkaar worden bezocht:
Lezing "Hermitage Amsterdam: Hollandse Meesters uit de Hermitage" op 17 oktober 2017.
Lezing "Kröller-Müller Museum Otterlo: De Mecenas en de Verversbaas" op 7 november 2017.
Lezing "Groninger Museum: De Romantiek in het Noorden, van Friedrich tot Turner" op 9 januari 2018.
Lezing "Fries Museum Leeuwarden: M.C. Escher, kunstenaar, reiziger, rekenaar, tovenaar" op 15 mei 2018.

 

Dinsdag 17 oktober 2017
4 lezingen van 2 uur aanvangstijd 19:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 32,00
Docente: Mw. R (Renske) Bakker
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Hoogeveen (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving nog open >
R (Renske) Bakker
R (Renske) Bakker
Wie is Renske Bakker? Zij doceert sinds een jaar of zeven kunstgeschiedenis bij verschillende instellingen voor cursusonderwijs. Daarnaast schrijft zij voor de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden als kunst recensente. Ook is zij betrokken bij het platform voor hedendaagse beeldende kunst VHDG en het Grafisch Atelier Friesland. Renske heeft een opleiding in de beeldende kunst en enkele jaren Wijsbegeerte aan de RuG als achtergrond en ontwikkelde zich zo tot een veelzijdig beschouwer van kunst. In haar inleiding komen daarom niet alleen de kunstzinnige aspecten van de meesterwerken aan de orde maar gaat zij ook in op hun maatschappelijke context.