Cursuscode: KUNS120

Lezing Drieluik Ludwig van Beethoven

Lezing Drieluik Ludwig van Beethoven
Cursuscode: KUNS120

(i.s.m. Scala)

Symfonieën
Menig componist ná van Beethoven heeft zich ternauwernood durven wagen aan het componeren van symfonieën, omdat van Beethoven's werk niet meer te overtreffen leek. Inderdaad zijn zijn negen symfonieën groots en origineel. Van Beethoven was de eerste componist die zich niet meer hoefde te richten naar de smaak van een werkgever; hij kon zich dus richten op het uiten van zijn eigen emoties. In dat opzicht wordt hij wel beschouwd als de éérste vertegenwoordiger van de romantiek.
Tijdens deze lezing krijgt u een aantal hoogtepunten uit deze werken te horen en te zien.

Soloconcerten
Soloconcerten, muziek voor een instrument in samenspraak met een symfonieorkest. Vaak het voertuig voor virtuoze solisten. Zo schreef van Beethoven vijf prachtige pianoconcerten voor eigen gebruik. Ook is er het beroemde vioolconcert. Verder maakt u in deze lezing kennis met de prachtige koorfantasie, een stuk dat begint als een piano-solowerk, daarna met het orkest erbij lijkt het op een pianoconcert, en daarna zet een koor in met een muziek die sterk doet denken aan het "Alle Menschen werden Brüder" uit de 9de symfonie. Verder aandacht voor het tripelconcert voor piano, viool en violoncello.

Fidelio
Van Beethoven schreef één opera, eerst genoemd "Leonore". Verschillende Leonore ouvertures componeerde hij. Hij heeft ook een aantal keren zijn oorspronkelijke werk veranderd, maar uiteindelijk werd dit de opera "Fidelio". Een verhaal over een heldhaftige vrouw, die, verkleed als man, haar echtgenoot uit de gevangenis gaat redden. Een opera waar het einde nu eens niet gepaard gaat met moord en doodslag, maar, ondanks de ernst van de muziek, met een 'happy end'.

Deze drie lezingen kunnen ook apart van elkaar worden bezocht:
Lezing Ludwig van Beethoven - Symfonieën
Lezing Ludwig van Beethoven - Soloconcerten
Lezing Ludwig van Beethoven - Fidelio


Donderdag 11 januari 2018
3 lezingen van 2 uur , om de 2 weken aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 27,00
Docent: Dhr. G.J. (Gerard) van der Laan
20:00 - 22:00
Locatie: Scala Hoogeveen (klik hier voor de adres gegevens)
Inschrijving geopend >
G.J. (Gerard) van der Laan
G.J. (Gerard) van der Laan
Na het behalen van zijn solistendiploma aan het Utrechts conservatorium was Gerard van der Laan vele jaren pianodocent aan de muziekschool in Hoogeveen. Hij is een pianist in hart en ziel en draagt niet alleen zijn kennis en passie over als docent, maar treedt ook op als concertpianist, als begeleider, en in kamermuziekensembles. Al meer dan twaalf jaar verzorgt hij voor de Volksuniversiteit lezingen over verschillende muzikale onderwerpen. Met zijn kennis en enthousiame heeft Gerard al menig toehoorder meegenomen in de wereld van de klassieke muziek. Een genot om naar te luisteren!