Cursuscode: LEZI610

Lezing Amsterdamse School Architectuur

Lezing Amsterdamse School Architectuur
Cursuscode: LEZI610

(i.s.m. Bibliotheek Hoogeveen)

Kennis van en waardering voor architectuur kunnen bijdragen tot het behoud van ons gebouwde erfgoed. Op deze avond wordt aandacht besteed aan de Amsterdamse School-architectuur: een heel bijzondere, herkenbare en bovendien typisch Nederlandse bouwstijl, die overigens grote internationale bekendheid heeft gekregen. De architectuur wordt gekenmerkt door golvende lijnen, het veelvuldig en decoratief gebruik van baksteen, opvallende raampartijen, nadruk op de hoeken en het gebruik van vertellende decoraties.
De architecten wilden met hun gebouwen kunst maken in een expressieve stijl om daarmee emoties op te roepen. De stijl begon rond 1912 in Amsterdam te ontstaan, maar met de ingebruikname van het Scheepvaarthuis in 1917 was de Amsterdamse Schoolstijl een feit. Dit jaar dus 100 jaar geleden! Een mooi moment om de prachtige gebouwen weer eens extra onder de aandacht te brengen. Uiteraard zullen bekende architecten als Michiel de Klerk, Piet Kramer en Johan Melchior van der Mey, die binnen deze stijl een aanzienlijke rol hebben gespeeld, de revue passeren. De stijl werd populair in Nederland, en in veel steden vinden we dan ook prachtige voorbeelden van gebouwen in deze stijl terug.
Zo ook in Hoogeveen!
Deze lezing kan dienen als voorbereiding op de Excursie naar Amsterdam op 28 september 2017

Dinsdag 19 september 2017
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 9,00
Mw. N (Nyncke) Dinkla-Wouda
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Hoogeveen (klik hier voor de adres gegevens)
N (Nyncke) Dinkla-Wouda
N (Nyncke) Dinkla-Wouda
Als dochter van een architect kreeg Nyncke Dinkla-Wouda de liefde voor architectuur al met de paplepel ingegoten. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde hiernaast nog een studie mediterrane archeologie. In 1995 rondde ze deze studie af en een half jaar later slaagde ze voor haar studie kunstgeschiedenis, hoofdrichting architectuur-geschiedenis. Na enige jaren werken op een uitzendbureau startte ze in 2001 met een eigen onderneming: Cultureel Buro Arch’s. Ze geeft op freelance-basis cursussen aan verschillende volksuniversiteiten, schrijft architectuur-historische teksten voor bedrijven en verzorgt stadswandelingen in verschillende steden.