Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KUNS111

Lezing Rembrandt en trawanten

Lezing Rembrandt en trawanten
Cursuscode: KUNS111

(i.s.m. Bibliotheek Hoogeveen)

In 2019 is het 350 jaar geleden dat Rembrandt is overleden. Rembrandt kent iedereen van zijn voornaam, alsof het je buurman is, maar wie kent Aert, Gerrit, Hercules, Govert, Carel, Ferdinand, Jan, Pieter, Jacob nog? Allemaal in die tijd net zulke bekende schilders uit de 17e eeuw. Van velen is de loopbaan pas goed op gang gekomen na gedegen lessen in het atelier van Rembrandt. Zijn weergave van licht in duister bruin gehuld was eerst ongekend populair, maar werd later in de eeuw hopeloos ouderwets gevonden. Zijn pasteus aangebrachte verf werd ronduit vies genoemd. Sommigen bleven Rembrandt trouw, anderen kozen de weg van een glanzend en kleurrijk Classicisme.

Het wordt tijd voor een hernieuwde kennismaking en nu ook met zijn tijdgenoten. In deze lezing komen geestverwanten en afvalligen van Rembrandt voor het voetlicht in de sfeer van zijn tijd. Maar Rembrandt blijft uitgangspunt en zorgt na 350 jaar nog steeds voor verrassingen.

Donderdag 17 oktober 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 9,00
Dhr. H (Han) van Hagen
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Hoogeveen (klik hier voor de adresgegevens)
H (Han) van Hagen
H (Han) van Hagen
Han van Hagen studeerde bij Dirk van Gelder aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar zijn aandacht vooral getrokken werd door de lithografie en het etsen. Na zijn studie woonde hij eerste in Nieuwkoop en vervolgens in het Drentse Zuidwolde. Daar richtte hij, samen met zijn vrouw, de keramiste Lia van Rhijn, aan de rand van het natuurgebied Takkenhoogte in het Reestdal, het Kunstcentrum Hofstede Duet op. Bij zijn kunsthistrorische lezingen behandelt Han het tijdsbestek en de stijl van de kunstwerken, en ook de persoonlijkheid en de inzet van de kunstenaars.