Lezing Georg Friedrich Händel (1685-1759) - Opera Xerxes

(i.s.m. Scala Hoogeveen)

Hoewel Händel in hetzelfde jaar geboren werd als Johann Sebastian Bach kon het verschil haast niet groter zijn. Händel was een man van de wereld, enigszins frivool, man van grootse effecten in zijn muziek, schitterende opera's. Bach was absoluut niet frivool, wat streng en wars van effectbejag. De muziek van Händel heeft de neiging iemand volledig mee te slepen en was in zijn tijd ook meer geliefd nog dan de composities van Bach.

Opera Xerxes
Händel schreef vele opera's, waarvan deze 'Xerxes' wel de beroemdste is. Helemaal in het begin horen we in deze opera de muziek van het beroemde 'Largo', dat is de aria 'Ombra mai fu'. Koning Xerxes wil trouwen met Romilda, die echter verliefd is op zijn broer Arsamene. Maar de zus van Romilda probeert Arsamene voor zich te winnen. Liefde, intrige, verraad, alle ingrediënten zijn voorhanden in deze prachtige barokke opera, die ons laat voelen hoe men zich moet hebben gevoeld in een operahuis ten tijde van Händel.

Deze lezing is onderdeel van de "Drieluik Georg Friedrich Händel (1685-1759)".

Donderdag 24 januari 2019
Dhr. G.J. (Gerard) van der Laan
Bij deze lezing kunt u voor meerdere personen tegelijk inschrijven door tijdens de inschrijving in de "Bestellijst" het "Aantal" te verhogen.