Lezing Drieluik Georg Friedrich Händel (1685-1759)

(i.s.m. Scala Hoogeveen)

Hoewel Händel in hetzelfde jaar geboren werd als Johann Sebastian Bach kon het verschil haast niet groter zijn. Händel was een man van de wereld, enigszins frivool, man van grootse effecten in zijn muziek, schitterende opera's. Bach was absoluut niet frivool, wat streng en wars van effectbejag. De muziek van Händel heeft de neiging iemand volledig mee te slepen en was in zijn tijd ook meer geliefd nog dan de composities van Bach.

Orkestwerken
Wie kent niet de schitterende orkestsuites: 'Watermusic' en de 'Music to the Royal Fireworks'? Verder schreef Händel vele 'concerti grossi', u krijgt er in deze lezing voorbeelden van te horen.
Ook maakt u kennis met zijn orgelconcerten en het heerlijke harpconcert.

Opera Xerxes
Händel schreef vele opera's, waarvan deze 'Xerxes' wel de beroemdste is. Helemaal in het begin horen we in deze opera de muziek van het beroemde 'Largo', dat is de aria 'Ombra mai fu'. Koning Xerxes wil trouwen met Romilda, die echter verliefd is op zijn broer Arsamene. Maar de zus van Romilda probeert Arsamene voor zich te winnen. Liefde, intrige, verraad, alle ingrediënten zijn voorhanden in deze prachtige barokke opera, die ons laat voelen hoe men zich moet hebben gevoeld in een operahuis ten tijde van Händel.

The Messiah
Dit is wel het beroemdste stuk van Georg Friedrich Händel. Prachtige, weelderige koormuziek, waaronder het beroemde Hallelujakoor, schitterende aria's met welsprekende, vloeiende melodieën, prachtige orkestzetting, dat alles heeft bijgedragen aan het succes van dit monumentale oratorium.
Tijdens deze lezing wordt de structuur van dit werk uiteengezet en worden vele aria's en koren getoond en beluisterd.

Deze drie lezingen kunnen ook apart van elkaar worden bezocht:
"Lezing Georg Friedrich Händel - Orkestwerken" op 10 januari 2019
"Lezing Georg Friedrich Händel - Opera Xerxes" op 24 januari 2019
"Lezing Georg Friedrich Händel - The Messiah" op 7 februari 2019

Donderdag 10 januari 2019
3 lezingen van 2 uur aanvangstijd 20:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Dhr. G.J. (Gerard) van der Laan
Bij deze lezing kunt u voor meerdere personen tegelijk inschrijven door tijdens de inschrijving in de "Bestellijst" het "Aantal" te verhogen.
Inschrijving nog open >