Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: KUNS114

Lezing In de krochten van Bruegel

Lezing In de krochten van Bruegel
Cursuscode: KUNS114

(i.s.m. Bibliotheek Hoogeveen)

Het is behoedzaam bewegen in de werkelijkheid van Pieter Bruegel de Oude. Vreemde figuren kruisen je pad. We zien een galgenveld. Krakende skeletten nemen de heerschappij over. Afzichtelijke stinkende wezens wervelen in een gierende storm uit de hemel. Pieter leefde in een roerige tijd. In de noordelijke Nederlanden had iedereen genoeg van de Spaanse overheersing en de zelfverrijking van de inhalige pausen.
Filips II, streng katholiek, was woest op zijn onderdanen, die massaal de gevestigde kerk de rug toekeerden. Hij stuurde Alva om orde op zaken te stellen. Onder het vaandel van de ware godsdienst werden duizenden moorden gepleegd.
Het is verbazingwekkend te zien hoe de gewiekste Bruegel zijn eigen gedachten hierover stiekem op het doek schilderde. Hij moest wel, de kerkelijke rechtbank lag met verklikkers op de loer. Met een speciale blik ontfutselen we zijn geheimen. In andere schilderijen breekt de zon door. Er wordt uitbundig feest gevierd, woest gedanst, en ongeremd gekotst.
Met spreekwoorden als geschilderde parabels wordt boeren en burgers het rechte pad gewezen. Want als de boeren van Bruegel eenmaal losgaan is het te laat en is er geen houden meer aan. We deinen mee in de feestvreugde, maar is dat wel verstandig?

Dinsdag 20 oktober 2020
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 9,00
Dhr. H (Han) van Hagen

U dient zich vooraf in te schrijven i.v.m. de corona maatregelen!
Bij deze lezing kunt u voor meerdere personen tegelijk inschrijven door tijdens de inschrijving in de "Bestellijst" het "Aantal" te verhogen.

19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Hoogeveen (klik hier voor de adresgegevens)
H (Han) van Hagen
H (Han) van Hagen
Han van Hagen studeerde bij Dirk van Gelder aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, waar zijn aandacht vooral getrokken werd door de lithografie en het etsen. Na zijn studie woonde hij eerste in Nieuwkoop en vervolgens in het Drentse Zuidwolde. Daar richtte hij, samen met zijn vrouw, de keramiste Lia van Rhijn, aan de rand van het natuurgebied Takkenhoogte in het Reestdal, het Kunstcentrum Hofstede Duet op. Bij zijn kunsthistrorische lezingen behandelt Han het tijdsbestek en de stijl van de kunstwerken, en ook de persoonlijkheid en de inzet van de kunstenaars.