Cursuscode: EXCU700

Excursie Amsterdam

Excursie Amsterdam
Cursuscode: EXCU700

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat er een heel bijzondere, herkenbare en bovendien typisch Nederlandse bouwstijl ontstaan: de Amsterdamse Schoolstijl. Vanzelfsprekend staan de prachtige gebouwen in deze stijl juist dit jaar weer even volop in de belangstelling. Zoals de naam al doet vermoeden is de stijl in Amsterdam ontstaan en tot bloei gekomen. De meeste gebouwen in deze stijl zijn dan ook in deze stad te vinden. De architectuur wordt gekenmerkt door golvende lijnen, een decoratief gebruik van baksteen, opvallende raampartijen, nadruk op de hoeken en het gebruik van vertellende decoraties. De architecten wilden met hun gebouwen echt kunst maken met de bedoeling daarmee emoties op te roepen. Het bouwen is hiermee bijna beeldhouwen geworden. Wilt u deze architectuur echt 'beleven', wandel dan mee door Amsterdam en bezoek één of twee wijken waar deze architectuur volop te vinden is.
De wandeling start op het Amstelstation, waarna we Amsterdam-Zuid gaan verkennen, een geweldige plek om de ontwikkeling van de Amsterdamse School-architectuur te bewonderen. Tot de hoogtepunten hoort zeker de P.L. Takbuurt, een prachtig voorbeeld van sociale woningbouw in opdracht van woningbouwvereniging 'De Dageraad'.

De excursie vormt een mooie aansluiting op de Lezing over de Architectuur van de Amsterdamse School op 19 september 2017.

Deze excursie is een samenwerkingsproject van VU's Hoogeveen, Steenwijkerland en Zuidlaren en Scala Meppel/Hoogeveen.

Programma:
09.05 uur Vertrek per trein vanuit Hoogeveen
11.15 uur Aankomst Station Amsterdam Amstel
11.30 uur Aanvang wandeling
15.00 uur Einde wandeling

Donderdag 28 september 2017
1 excursie van 3,5 uur aanvangstijd 09:00
Prijs: € 30,00
Mw. N (Nyncke) Dinkla-Wouda
09:00 - 12:30
N (Nyncke) Dinkla-Wouda
N (Nyncke) Dinkla-Wouda
Als dochter van een architect kreeg Nyncke Dinkla-Wouda de liefde voor architectuur al met de paplepel ingegoten. Ze studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen en volgde hiernaast nog een studie mediterrane archeologie. In 1995 rondde ze deze studie af en een half jaar later slaagde ze voor haar studie kunstgeschiedenis, hoofdrichting architectuur-geschiedenis. Na enige jaren werken op een uitzendbureau startte ze in 2001 met een eigen onderneming: Cultureel Buro Arch’s. Ze geeft op freelance-basis cursussen aan verschillende volksuniversiteiten, schrijft architectuur-historische teksten voor bedrijven en verzorgt stadswandelingen in verschillende steden.