Cursuscode: EXCU715

Busexcursie Nieuwe Hollandse Waterlinie / Botanische Tuinen

Cursuscode: EXCU715

Uit de tijd van Prins Maurits stamt het idee van een verdedigingslinie met behulp van water. Dat idee werd werkelijkheid gedurende de 17e eeuw met de realisatie van de Hollandse waterlinie.
Omdat de stad Utrecht buiten die verdedigingslinie lag, besloot koning Willem I de linie naar voren uit te breiden en zo ook Utrecht binnen de waterlinie te brengen. Ter bescherming van de zwakke plekken in de waterlinie werden tevens enkele forten gerealiseerd. Daarmee was de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) een feit. Eerst in 1940 is deze linie daadwerkelijk buiten gebruik gesteld.
De NHW vormt met de forten nu een toeristische attractie en zal naar verwachting in 2019 door UNESCO als werelderfgoed worden erkend. De huidige bestemming van de forten varieert van recreatie, horeca, conferentieoord, opslag van een wijnimporteur tot kenniscentrum van de waterlinie met museum.
In deze excursie zal een bezoek worden gebracht aan het grote fort bij Vechten, waar het kenniscentrum en een museum zijn gevestigd, en aan het kleinere fort aan de Hoofddijk.
Rond en op dit fort bevinden zich nu de prachtige botanische tuinen van de Utrechtse universiteit.

Deze excursie is een samenwerkingsproject van VU's Hoogeveen, Steenwijkerland en Zuidlaren en Scala Meppel/Hoogeveen. Excursieleiding: Volksuniversiteit, Geert van der Goot

Excursieleiding: Volksuniversiteit, Geert van der Goot

Programma:
   08.15 uur Vertrek per bus uit Hoogeveen en om
   08.45 uur uit Meppel
   10.30 uur Aankomst Fort Vechten bij Bunnik, koffie/thee, gebak, rondleiding met gids,
                   bezoek waterliniemuseum
   13.00 uur Vertrek naar fort Hoofddijk/Botanische tuinen
   13.30 uur Aankomst. Lunch voor eigen rekening (meegenomen of van tuincatering) Bezoek tuinen
   16.00 uur Vertrek via fort Blauwkapel en/of fort Voordorp
± 18.00 uur Terug

Wanneer u niet in het bezit bent van een museumjaarkaart betaalt u een toeslag van € 6,00
Neem uw museumkaart dus mee!

Woensdag 16 mei 2018
1 excursie van 5,5 uur aanvangstijd 08:15
Prijs is incl. korting voor Museumkaarthouders