Cursus Meer genieten van Literatuur

In deze cursus bespreken we vijf romans van zowel Nederlandse als buitenlandse auteurs. Het zijn recent verschenen werken met veelal actuele thematiek. Dit seizoen bespreken we:

1. God, sta het kind bij van Tonni Morrison
In deze roman van de bekende Amerikaanse Nobelprijswinnares staat een donkere, succesvolle vrouw centraal. Een meeslepend verhaal dat zich afspeelt in de hedendaagse Amerikaanse samenleving en waarin thema's als racisme, schuld en kindermisbruik een rol spelen. Op indringende manier wordt beschreven hoe jeugdtrauma's een heel leven kunnen bepalen.

2. Otmars zonen van Peter Buwalda
Deze roman, waar de schrijver zijn lezers ruim acht jaar op liet wachten, is de literaire sensatie van begin 2019. 'Otmars zonen' vertelt het verhaal van de jonge Shell-employé Ludwig Smit, die tijdens een werkbezoek op het Siberische eiland Sakhalin strandt in een sneeuwstorm. 'Een verhaal over verknipte familiebanden, meeslepend en stilistisch verbluffend.' (NRC).

3. Komt een paard de kroeg binnen van David Grossman
Een van de meest gelezen Israëlische auteurs schrijft in deze roman over de rol van humor en over de Joodse overtuiging 'dat er zonder tragedie geen komedie denkbaar is'. In een klein zaaltje ten noorden van Tel Aviv is een rechter getuige van het bijzondere optreden van zijn jeugdvriend, een stand-up comedian. Een soms hilarische en dikwijls ontroerende roman over de levensreddende kracht van grappen, over herinneringen en vriendschap in een land vol tegenstellingen.

4. De geniale vriendin van Elena Ferrante
Het eerste deel van de opzienbarende Napolitaanse romans van de nog steeds mysterieuze, onbekende auteur. Het boeiende verhaal over de levenslange vriendschap tussen twee vrouwen. Tevens vertelt Ferrante hier het verhaal van een wijk, een stad en een land in een veranderende tijd.

5. Ze kwam uit Marioepol van Natascha Wodin
In deze recent verschenen roman vertelt de bekende Duitse schrijfster met Oekraïens-Russische wortels over haar zoektocht naar het verleden van haar moeder, die ze nauwelijks heeft gekend. In de Tweede Wereldoorlog is zij samen met haar man als dwangarbeidster vanuit Oekraïene naar Duitsland gedeporteerd. Stap voor stap en ook met behulp van internet weet haar dochter de tragische en verbijsterende geschiedenis te ontrafelen. Daarmee vertelt zij ook het verhaal van de miljoenen ontheemden uit Oost- en Midden-Europa.

Na een introductie over de laatste ontwikkelingen in de literatuur bespreken we vorm en inhoud van de romans. Zo leren we anders kijken naar literaire werken en de rol van de auteur en kunnen we actuele en universele thema's herkennen.

De romans dient u zelf aan te schaffen of tijdig bij de bibliotheek te lenen. De cursus is gepland om de drie weken, zodat er voldoende tijd is om de werken te lezen.

Aantal deelnemers: max. 12

Donderdag 10 oktober 2019
5 lessen van 2 uur , elke 3 weken aanvangstijd 09:30 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 68,00 plus € 5,00 materiaalkosten te betalen tijdens de eerste les.
Mw. E (Eveline) van Gulik-Verkerk
Locatie: Bibliotheek Hoogeveen (klik hier voor de adresgegevens)
Inschrijving nog open >
E (Eveline) van Gulik-Verkerk