Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: E135

Lezing Drieluik Tchaikovsky

Lezing Drieluik Tchaikovsky
Cursuscode: E135

(i.s.m. Bibliotheek Emmen)

De Notenkraker
Tchaikovsky's beroemdste muziek is wel de muziek die hij schreef voor het ballet de 'Notenkraker'. Geen wonder! Weinig klassieke muziek is zo sprankelend vrolijk, zo meeslepend, zo klankrijk als deze prachtige balletmuziek. We gaan veel fragmenten beluisteren en bekijken van dit wereldberoemde stuk. Het verhaal speelt zich af rond een kerstboom en is derhalve zeer geschikt voor deze tijd van het jaar. Schitterende decors, prachtige kostuums, adembenemende beheersing van de dansers, samen met de klanken van een subliem orkest, dat alles wordt getoond tijdens deze lezing.

Kamermuziek
Tchaikovsky schreef vier prachtige strijk-kwartetten, een schitterend pianotrio en het romantische 'Souvenir d'un lieu chèr' Bovendien schreef hij bij elke maand van het jaar een pianostuk waarvan tijdens deze lezing ook iets wordt behandeld.

Opera Evgeny Onegin
De lyrische roman 'Evgeny Onegin' inspireerde Tchaikovsky tot het schrijven van deze opera.Hij schreef hiervoor meeslepende dramatische muziek die niemand onberoerd kan laten. Evgeny Onegin, een dandy uit Sint Petersburg, verliest zijn hart aan de dromerige Tatiana. De liefde is wederzijds. Zij schrijft hem een hartstochtelijke brief. Maar conventies dicteren Onegin dat hij haar eerst vriendelijk moet afpoeieren. Zij neemt die afwijzing veel te serieus en trouwt met een ander. Onegin blijft diepbedroefd met lege handen achter. Tchaikovsky maakt er vlammend muziektheater van, volgens sommigen zelfs de mooiste Russische opera ooit.

Deze drie lezingen kunnen ook apart van elkaar worden bezocht:
"Lezing Tchaikovsky - De Notenkraker" op 17 december 2019
"Lezing Tchaikovsky - Kamermuziek" op 7 januari 2020
"Lezing Tchaikovsky - Opera Evgeny Onegin" op 21 januari 2020

Dinsdag 17 december 2019
3 lezingen van 2 uur , elke 2 weken aanvangstijd 14:00 (klik hier voor de lijst met data en tijden per bijeenkomst)
Prijs: € 27,00
Dhr. G.J. (Gerard) van der Laan
Bij deze lezing kunt u voor meerdere personen tegelijk inschrijven door tijdens de inschrijving in de "Bestellijst" het "Aantal" te verhogen.
14:00 - 16:00
Locatie: Bibliotheek Emmen (klik hier voor de adresgegevens)
G.J. (Gerard) van der Laan
G.J. (Gerard) van der Laan
Na het behalen van zijn solistendiploma aan het Utrechts conservatorium was Gerard van der Laan vele jaren pianodocent aan de muziekschool in Hoogeveen. Hij is een pianist in hart en ziel en draagt niet alleen zijn kennis en passie over als docent, maar treedt ook op als concertpianist, als begeleider, en in kamermuziekensembles. Al meer dan twaalf jaar verzorgt hij voor de Volksuniversiteit lezingen over verschillende muzikale onderwerpen. Met zijn kennis en enthousiame heeft Gerard al menig toehoorder meegenomen in de wereld van de klassieke muziek. Een genot om naar te luisteren!