Bestellijst

Geen bestellingen
Cursuscode: CREA340

Lezing Het Noorderlicht

Lezing Het Noorderlicht
Cursuscode: CREA340

(i.s.m. Bibliotheek Hoogeveen)

Hebt u het noorderlicht al eens gezien? Indrukwekkend fenomeen, nietwaar? Of had u er meer van verwacht? Precies zoals u het op de plaatjes had gezien? En viel het toen tegen, was het noorderlicht niet zo sterk, zodat u de neiging had het maar op te geven?
Aurorareizen ofwel reizen op zoek naar het noorderlicht zijn de laatste jaren steeds meer in de belangstelling gekomen. Enige kennis van het proces dat plaatsvindt tijdens de vorming van het noorderlicht kan vaak leiden tot meer geduld om dit bijzondere verschijnsel te zien, geduld dat regelmatig echt beloond kan worden. Thea Schenk vertelt over de legendes en geschiedenis van het noorderlicht. Ze geeft uitleg over zon en zonnewind, magnetische velden, aarde en zon, kleurvorming, andere effecten ten gevolge van ruimteweer, en aurora's op andere planeten. U hoort waar de beste info te vinden is en krijgt informatie over de fotografie.
Voor iedereen die van plan is de aurora te gaan zien, maar ook als u er vooral in geïnteresseerd bent, is deze lezing een aanrader.

Dinsdag 1 oktober 2019
1 lezing van 2 uur aanvangstijd 19:30
Prijs: € 9,00
Mw. T (Thea) Schenk
Bij deze lezing kunt u voor meerdere personen tegelijk inschrijven door tijdens de inschrijving in de "Bestellijst" het "Aantal" te verhogen.
19:30 - 21:30
Locatie: Bibliotheek Hoogeveen (klik hier voor de adresgegevens)
T (Thea) Schenk
T (Thea) Schenk
Mijn naam is Thea Schenk en ben in Amsterdam geboren. Uiteindelijk bracht mijn werk me verder naar het oosten van Nederland en ik woon nu in Kampen. Ik heb zowel in de gezondheidszorg als bij de Engelstalige wetenschappelijke uitgeverij van Elsevier gewerkt, veelal als leidinggevende van diverse afdelingen. Gedurende mijn tijd bij Elsevier heb ik ook een jaar in Ierland gewerkt en gewoond. Uiteindelijk ben ik met prepensioen gegaan. Al vanaf mijn tienerjaren ben ik geïnteresseerd in astronomie en later kwam daar reis/natuurfotografie bij. In 2011 zag ik mijn eerste aurora en het jaar daarop reisde ik met de Astronomy Voyage langs de Noorse kust en leerde zo een Brits astrofysicus kennen die aan boord lezingen hielt en van wie ik in de jaren daarna veel heb geleerd. De aurora intrigeert me, en ik ben er verder over gaan lezen. De aurora combineert ook mijn interesse voor astronomie en fotografie; en de sterrenluchten die ik fotografeerde terwijl ik op de eerste tekenen van de aurora stond te wachten leidden weer tot astrofotografie.